Portomarin

EL CAMINO DE SANTIAGO 2013

Erik og Peter Hjulmand

Portomarin

Portomarin er en noget speciel by. Byen er nemlig blevet flyttet fra dalbunden i 60'erne til dens nuværende placering oppe på skrænten ned til dalen. Hvorfor nu det?

 

Jo hele årsagen er såmen den enkelte, at der til de nærmeste storbyer i 60erne savnedes elektricitet til den industriudvikling, der skete i området.

 

Det var jo under Francos diktatur, hvorfor en besked om, at alle huse i dalen skulle rømmes og også kirkerne ikke blev imodsagt, da der i dalen skulle etableres en kæmpe sø, hvis vand skulle forsyne det vandkraftværk, der blev bygget i nærheden af byen.

 

Imidlertid var der i Portomarin en meget smuk gammel romansk kirke fra 1200 tallet og da Franco blev støttet af den katolske krike kunne han ikke modsættes sig kirkens krav om, at den enestående krike - der er bygget i en særpreget nærmest borgagtig stil - skulle flyttes op i den nye by, der blev etableret som erstatning for den gamle.

 

Så sten for sten blev denne kirke brudt ned og genopbygget på den nye bys torv., hvor den idag står som et noget særpreget bygningsværk, men i dens oprindelige skikkelse.

 

Nu har jeg været i Portomarin 2 gange og det er desværre ikke lykkedes at komme ind i kriken og se den indefra.

 

Den gamle by kan man skimte, når vandstanden er lav i bassinet, ligesom den gamle bro også kan komme oven vande.

 

Den nye bro er ikke nogen arkitektonisk perle og det må man desværre også sige om byen.

 

Den gamle bros trappe op til Portomarin - der også er flyttet

Den nye bro set oppe fra Portomarin

 

 

Camino France

 

I går nåede vi så frem til Morgade. Morgade er faktisk et Casa Rual med et alberque og en bar, der ligge sammen med et par andre ejendomme.

 

Vi er lige gået forbi 100 km stenen.

 

Facaliteterne er rigtig gode og vi fik en god pilgrimsmenue.

 

Her til morgen skal vi vandre til Palas de Rei.

Her ved vi hvor vi er - og hvor vi skal hen

Vi kommer igennem nogle grønne landskab er og vi er nu ude i rigtig landbrugsland med gårde, der har mange køer.

 

De små landsbyer ligger nu som på en perle række og vi går på asfaltveje med lidt og kun lokal trafik.

 

Som man ser på skiltene ovenfor, så går vi over Rio Miño, der er en af Nordvest Spa niens sore floder, der løber sydvest på og som det fremgår i teksten til venstre og floden er vigtig for at kunne få elektricitet i området.

 

 

Peter ved 100 km stenen i går

Fra Portomarin til Palas de Rei går vi også gennem små landsbyer og et par steder går Caminoen ikke på asfaltvej men på nogle gamle stier.

 

Palas de Rei er en by på størrelse med Tøl- løse og uden de store pilgrimsmæssige inte ressante ting. Der er en lille pæn kirke ved indgang til byen.

 

Vi overnatter i et pænt Hostal (hotel med **) og er ganske udmærket og i øvrigt bil ligt at overnatte på i forhold til standarden.

 

 

 

 

Copyright © 2012 . All Rights Reserved