Ponferrada

EL CAMINO DE SANTIAGO 2013

Erik og Peter Hjulmand

Ponferrada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ponferrada er en af Nordvest Spaniens mellemstore byer. Ponferrada er den sidste større by før Santiago. Ponferrada er på størrelse med Esbjerg.

 

Byen ligger strategisk ned til floden, der løber igennem den. Der er langt til de høje bjerge og fordi byen ligger ved floden er der også overgang over den. Deraf byens navn, der egentlig kan henføres til Jernbroen (puente = bro - ferro = jern).

 

Byen er hjemsted for en af de største Tempelridderborge, der er opført på Caminoen. Borgen er delvist bevaret (noget i stil med Hammershus), hvor man så har restureret en række af borgmurerne og der er så opført en ny og arktektonisk meget flot udstillingsbygning i borggården.

 

I udstillingsbygningen er et bibliotek med nogle meget flotte middelalder bøger og der er mange bøger der er udstillet.

 

De holdes under skarpt opsyn og det er kun tilladt at fotografere med kamara. Du bliver bortvist hvis du fotografere med mobiltelefon. Det var er et par stykker der blev, da jeg besøgte biblioteket.

 

Der opbevares iøvrigt også nogle tegninger af Leonardo da Vinci.

Fra biblioteket i Tempelridderborgen i Ponferrada

Fra museet i Tempelridderborgen i Ponferrada

 

 

Camino France

 

Fra Cruz de Ferro gaar Caminoen mod Ponferrada og der ender dagens etape.

 

Vi gaar over Montes de León i ca 1.500 m hoejde. Naar vejret er klart - hvad det ikke er paa denne aarestid - har man en utrolig smuk udsigt ud over dalene og over til de Kantabriske Bjerge mod oest.

 

Paa denne aarstid er vejret uforudsigeligt og vi oplevede i aar at der var sne og det var hundekoldt.

 

Sammen med nogle ganske faa ogsaa frysende pilgrimme fik vi taget dagens foto.

 

Det gaar nedad mod Ponferrada af nogle ret stejle stier, hvor der ofte er rindende vand.

 

I aar er der der meget vand, da nordspanien

har faaet utrolig meget regn - og det kan vi godt bekraefte. Vandloeb er alle vegne i realiteten.

 

Saa vi vader baade opad og nedad i vand. Store soer er der paa stierne og det kraever maade mod, held og gode balanceevner at forcere disse ofte dybe vandhuller uden af faa vaade foedder.

 

Naar vi er kommet ned fra Montes de Leòn paa vestsiden saa er klimaet noget mildere og vi kan se at foraarsblomsterne er kommet frem og traerne er begyndt at blomstre og blive groenne.

 

Ponferrada har en gammel smuk bydel med Tempelridderborgen og en moderne bydel med flotte butiksgader.

 

Imidlertid kan det ses at de sidste aars oekonomiske situation ikke er loebet uden om byen, hvor der nu er flere butikker, der er lukket og at nybyggerierne er gaaet helt i staa. Saa lidt af skoenheden er falmet.

 

Vi gaar videre mod vest ud af byen og ud paa landet gennem en raekke smaabyer paa vejen mod Villafranca del Bierzo. En del af turen gaar langs den ret befaerdede landvej fra Ponferrada mod Lugo og A Curoña.

Udsigt fra Tempelridderborgen i Ponferrada

Tegninger af Leonardo da Vinci

Copyright © 2012 . All Rights Reserved